m

Dobrodošli na ekološko turistični kmetiji Gradišnik.

Koroška, skriti zaklad narave

Kolesarstvo

Ekološko turistična kmetija Gradišnik je del SINGLE TRAIL PARKA JAMNICA. Po bližnjih gozdovih in travnikih so speljane urejene steze, po katerih se lahko z enduro ali “all mountain” kolesi naužijete adrenalinskih voženj. Izbirate lahko med enostavnimi ali bolj zahtevnimi progami. Na voljo vam je več kot 1000 km kolesarkih poti, ki se vijejo po dolinah navzgor in navzdol. Začetek kolesarske sezone v parku se se začne aprila ter konča novembra ob prvem snegu. Uporaba kolesarkih poti je na lastno odgovornost.

Izletništvo

Med bivanjem na ekološko turistični kmetiji Gradišnik, se boste lahko odpravili na izlet po okoliških kmetijah in vrhovih. Od kmetije vodijo gozdne poti proti Strojni, kjer si lahko ogledate cerkev svetega Urha in Janeževo domačijo. Ne daleč stran vas pričakuje turistična vas Šentanel, kjer je na ogled na voljo DVORNIKOV KMEČKI MUZEJ, rojstna hiša Luke Kramolca ter cerkev Sv. Danijela. Bližina zelene meje z Avstrijo ponuja odličen izlet na Štebarjev vrh, kjer lahko uživate v prečudovitem razgledu na koroške vrhove, Pohorje ter Avstrijske alpe.

Več kot 1000km kolesarskih in planinskih poti

Pohodništvo

Želimo, da se spomin na stare čase ohrani, zato smo uredili pohodniško pot, kjer lahko doživite utrip podeželjskih mlinov. Edini še delujoči mlin je POVHOV MLIN, ki leži na najnižji točki ob poti. Za pohodnike ne preveč zahtevna 3 urna ter za tiste z malo več kondicije 5 urna pot po mehkih gozdnih tleh, vas nebo pustila ravnodušne. Malico iz nahrbtnika tokrat pustite doma, s KOROŠKO CULO na rami imate vse, kar potrebujete za nepozabno doživetje.

Kaj je v bližini?

Na izlet se lahko podate na okoliške vrhove: Peca (2126m) je najobsežnejša gora vzhodnih Karavank. Uršlja gora (1696m) ponuja izreden razgled na vse doline pod seboj. Smrekovec (1569m) je gorovje ugaslega vulkana. Raduha (2062m) je najvzhodnejši greben Savinjskih Alp. Ali pa obiščete znamenitosti v dolini: Turistični rudnik PODZEMLJE PECE (Mežica), letni bazen na Ravnah, koroški muzej železarstva na Ravnah, Prežihova bajta nad Kotljami, Ivarčko jezero, muzej olimpijcev v Črni ter Geopark Karavanke v Železni kapli na Avstrijskem Koroškem